Tarina

IMG_3553 (1)

 

 

Tapahtuipa Pohjanmaalla.

Uuden ajan ihmisen saapumisen jälkeen n. 9000 vuotta sitten, kehittyi täällä aivan erityinen mielenlaatu ja ajattelu, joka muistuttaa muuta Suomea, mutta on kuitenkin aivan omanlaisensa. Niukkuus –  ja pärjääminen sillä mitä on, on kuulunut asiaan aikojen alusta. Miten saamme parhaan mahdollisen hyödyn irti niistä resursseista ja olosuhteista, jotka meillä on käytettävissämme? Kuinka pärjäämme vähemmälläkin? Taloudellinen ajattelu ja kekseliäisyys ovat olleet mukana aivan siitä lähtien, kun ensimmäiset rahat ovat lähteneet kiertoon.

Peruspohjanmaalaisella voi olla tärkeää myöskin toinen ajatuskulku: kuinka voin luoda uutta? Voinko sen lisäksi, että säästän nykyisiä resurssejani, lisätä mahdollisuuksiani luomalla uusia? Pohjanmaalla yritteliäisyys ja kekseliäisyys ovat aina olleet vahvoja ja ne näkyvät edelleen nykypäivän elämässä. Meren läheisyys ja sitä kautta yhteys muihin Pohjoismaihin on vaikuttanut siihen, että pohjanmaalaiset vanhahtavalla murteellaan ja luontevilla tavoillaan pääsevät kokeilemaan ideoitaan muiden maiden ja muun Suomen kanssa. Pohjanmaan yrityksistä hyvin monet ovat vientiyrityksiä, jotka tuovat tuloa maakuntaan.

Vaikuttivatko nämä lakeat maisemat, pureva tuuli ja karut pohjoiset olosuhteet siihen, että aikoinaan pohjanmaalaisen oli pakko pärjätä vähällä, mutta toisaalta saada leipää pöytään itse tekemällä ja yritteliäisyydellä? Näyttivätkö taistelut Oravaisissa tai Juuttaalla sen, että on tärkeää taistella eikä luovuttaa? Talvikausi tarjosi puolen vuoden täyspimeyden  – ja pimeyden myötä osa toiminnoista pysähtyi – vaan pohjanmaalainen ajatustoiminta ja uteliaisuus pysyi käynnissa myös pimeään aikaan. Kuten tänäänkin.

Taloudellinen ajattelumalli sai alkunsa jo tuhansia vuosia sitten, kun ensimmäiset rahat vaihtoivat omistajaa henkilöltä henkilölle. Jokainen voi helposti päättää missä ja milloin haluaa vaihtaa itselleen tavaroita ja palveluja. Jokainen voi rahan muodossa säästää sen arvon, jonka on ansainnut, käyttääkseen sitä myöhemmin. Raha tarkoittaa joustavuutta – mutta myös vaikeuksia. Niin pohjanmaalaisille kuin muillekin suomalaisille niin mahdollisuudet kuin vaikeudetkin ovat tuttuja – ei ole aivan helppoa hoitaa omaa talouttaan. Syvä notkahdus omassa varainhoidossa voi jättää  syvät ja vaikeat jäljet ihmisen elämään – yhtä syvät ja pysyvät kuin jääkausi aikoinaan jätti Pohjanmaan luontoon.

Näistä lähtökohdista ja asiayhteyksistä syntyi Taloustieturi.

Tämä pohjanmaalainen jatkaa taisteluaan haasteita vastaan. Tullakseen paremmaksi.